Najnovije informacije potražite na našem blogu abskolanis

"Ko hoće, nađe način, ko neće nađe opravdanje!"

Škole postaju važan faktor regionalnog privrednog razvoja, zato im je neophodna podrška preduzeća, udruženja, privredne komore. Savremena škola mora da prati potrebe privrede i društvenog života u regionu, zato naša škola prilagođava obrazovne profile lokalnim i regionalnim potrebama. Učenici dobijaju obrazovanje koje će im omogućiti atraktivan profesionalni razvoj kvalifikacija potrebnih regionalnom tržištu rada. Regionalna privreda će dobiti stručne kadrove koji će profesionalno obavljati stručne i praktične poslove. Svesni smo da stručna škola mora da bude otvorena, dinamična, fleksibilna, da uči i razvija se kako bi odgovorila izazovima budućnosti. Naša škola je među prvima u zemlji pristupila reformi i postigla rezultate koji pokazuju da smo na pravom putu. Ova prezentacija ima za cilj da informiše učenike, njihove roditelje ali i privredna društva i preduzeća i sve zainteresovane za lokalni privredni razvoj.


среда, 5. октобар 2011.

ŠKOLA BUDUĆNOSTI

"U središtu pažnje u nastavi treba da bude učenik. Treba polaziti od toga šta možemo očekivati od učenika i čime ga možemo opteretiti. Planirane aktivnosti treba da su u skladu sa mogućnostima učenika i njegovim iskustvom i potrebama.

Zadatak nastavnika jeste da svojim kompetencijama osigura postizanje ciljeva obrazovanja i vaspitanja i standarda postignuća, uvažavajući principe obrazovanja, predznanja, potrebe, interesovanja i posebne mogućnosti učenika.

Reforma obrazovnog sistema traži od nastavnika promenu uloge– stare (isporučilac informacija, predavač, ispitivač) u novu (vodič/mentor, strateg nastavnog procesa, organizator nastave, savetnik, intelektualni vođa, upravljač nastavnim procesom u kome se zna šta ko radi, čime se služi i kakve bi rezultate trebalo da ostvari).

Moramo biti svesni da svakodnevicu đaka u 21. veku u velikoj meri određuju računar, mediji, internet i mobilni telefon. Sve veći deo znanja učenika potiče iz vanškolskog okruženja.

Škola će sačuvati uticaj na učenike ako od mnoštva izvora znanja što više njih uvede u svoj vidokrug, ujedini ih i pomogne učenicima u vrednovanju, odabiru i korišćenju informacija koje stižu različitim kanalima."

Prof. dr Žarko Obradović, ministar prosvete Republike Srbije

1 коментар:

milan је рекао...

To je odlicna skola cak sta vise imam dosta ortaka koji su je zavrsili i svi se relativno hvale, pozitivna skola
https://plus.google.com/u/0/+Srednja%C5%A0kolaSvetiArhangel/posts